niedziela, 27 listopada 2011

Tarta z krewetkami w sosie śmietanowym



Dzisiaj pokażę Wam co jakiś czas temu przygotował Lech. Inspiracją do zrobienia tarty było to, że udało nam się załatwić krewetki tygrysie w bardzo dobrej cenie, kupiliśmy ich wtedy tyle, że nadal mam część w zamrażarce. 
Przygotowanie tarty jest bardzo proste, o ile jesteście posiadaczami piekarnika.

english: The recipe for quiche with shrimp and cream sauce. If you have an oven, You'll do it very quickly.

español: La receta de quiche de gambas y salsa de crema. Si tienes un horno, lo harás muy rápido.




Składniki na ciasto:


500g mąki
200g zimnego masła
2 jajka
odrobina zimnej wody
szczypta soli





Przygotowanie:

Masło siekamy i wrzucamy do malaksera razem z reszta składników. Kiedy wszystko zacznie się łączyć dolewamy odrobinę wody. Należy wyrabiać je jak najkrócej. Po wyrobieniu schładzamy w lodówce przez co najmniej 30minut. Rozwałkowujemy, układamy na formie i nakówamy gęsto widelcem, przekłądamy pergaminem i obciążamy dużą ilością fasoli. Pieczemy około 15 minut, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. 



Składniki na nadzienie:

trochę krewetek(ilość zależna od tego ile aktualnie posiadacie, wielkość od upodobań)
kilka jajek(zależy od wielkości tarty, zazwyczaj wystarczy jedno na głowę)
1 spora śmietana
kilka małych pomidorków
papryczka chili
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek, lub masło
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Przygotowujemy krewetki, jeśli Wasze są szare i posiadają głowy i nogi to należy się ich pozbyć. Następnie przelać wrzącą wodą. Jeśli są różowe to możecie zaczynać od razu. Smażymy je na gorącej oliwie z posiekaną papryczka i czosnkiem. Lekko schładzamy i dodajemy śmietanę, a następnie jajka, doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy na przygotowane wcześniej ciasto. Układamy połówki pomidorków i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Jeśli lubicie zwartą konsystencję nadzienia to wstawcie je na 20minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Jeśli chcecie by nadzienie miało chrupiąca skórkę, a pod spodem było lekko płynne, to wstawcie Waszą tartę do rozgrzanego do 20 stopni piekarnika na 10-15 minut. Warto ustawić ją bezpośrednio pod grillem. 
Podajemy na ciepło lub na zimno w zależności od upodobań. 


Życzę smacznego,
Ola

23 komentarze:

  1. Hola guapa! He abierto un nuevo blog! Si estas interesada en conocer el mundo, visita mi blog y sígueme si quieres! Yo haré lo mismo con el tuyo! Un beso

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda śiwetnie:) ale niestety nie gustuje w owocach morza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny przepis!!! mega, napewno spróbuje:*:*:*:*:*

    ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★

    pozdrawiam serdecznie i zapraszam na nowy post:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ummmmmm que buena pinta tiene todo!!! Claro que te sigo preciosa. Un beso

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Smacznie . Wpadnij do mnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Pues tiene una pinta estupenda parece delicioso,me apunto la receta,besos y feliz lunes.
    Inma.

    OdpowiedzUsuń
  7. trzeba przyznac, że pysznie to wygląda, a przepis nie wydaję się specjalnie trudny. także trzeba spróbowac!

    OdpowiedzUsuń
  8. na tym blogu: http://wymalujaparatka.blogspot.com/2011/11/chora.html#comment-form
    zapytałaś się jaki był ten konkurs z polskiego
    nie jestem tamta bloggerką, do której to pisałaś, ale ja też się dostałam do niego :):):)
    oto link do pytań konkursowych( powodzenia przy rozwiązywaniu) :) : http://kuratorium.krakow.pl/user/16/2011/podstawowe/sp_humanistyczny_szkolny_zadania.pdf

    Zapraszam do mnie :):)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale przepyszne mniam smaka mi narobiłaś ;-)Ko
    chana dziękuję za komentarz i zapraszam częściej ;*

    OdpowiedzUsuń
  10. que buena pinta!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy blog, mniam to musi być pyszne, muszę kiedyś spróbować! Również obserwuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm tarta, coś pysznego ;)
    Również obserwuję i zapraszam do odwiedzin mojego bloga :)
    http://dominikagawlik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Z wielką przyjemnością będę obserwować waszego bloga;)
    A tarta wygląda bardzo smakowicie.;)

    OdpowiedzUsuń
  14. ale pycha to wygląda, uwielbiam krewetki, Aśka

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda PRZEpysznie, ale czy osoba o zerowych zdolnościach kulinarnych byłaby w stanie to zrobić? ;))
    No ale czekam już na następny post ;>

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się nasz blog, zostaw komentarz i dołącz do obserwowanych. Każdy komentarz jest dla nas bardzo pomocny, dziękujemy:)