Dzisiaj pokażę Wam co jakiś czas temu przygotował Lech. Inspiracją do zrobienia tarty było to, że udało nam się załatwić krewetki tygrysie w bardzo dobrej cenie, kupiliśmy ich wtedy tyle, że nadal mam część w zamrażarce.
Przygotowanie tarty jest bardzo proste, o ile jesteście posiadaczami piekarnika.
english: The recipe for quiche with shrimp and cream sauce. If you have an oven, You'll do it very quickly.
español: La receta de quiche de gambas y salsa de crema. Si tienes un horno, lo harás muy rápido.
Składniki na ciasto:
500g mąki
200g zimnego masła
2 jajka
odrobina zimnej wody
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło siekamy i wrzucamy do malaksera razem z reszta składników. Kiedy wszystko zacznie się łączyć dolewamy odrobinę wody. Należy wyrabiać je jak najkrócej. Po wyrobieniu schładzamy w lodówce przez co najmniej 30minut. Rozwałkowujemy, układamy na formie i nakówamy gęsto widelcem, przekłądamy pergaminem i obciążamy dużą ilością fasoli. Pieczemy około 15 minut, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Składniki na nadzienie:
trochę krewetek(ilość zależna od tego ile aktualnie posiadacie, wielkość od upodobań)
kilka jajek(zależy od wielkości tarty, zazwyczaj wystarczy jedno na głowę)
1 spora śmietana
kilka małych pomidorków
papryczka chili
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek, lub masło
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotowujemy krewetki, jeśli Wasze są szare i posiadają głowy i nogi to należy się ich pozbyć. Następnie przelać wrzącą wodą. Jeśli są różowe to możecie zaczynać od razu. Smażymy je na gorącej oliwie z posiekaną papryczka i czosnkiem. Lekko schładzamy i dodajemy śmietanę, a następnie jajka, doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy na przygotowane wcześniej ciasto. Układamy połówki pomidorków i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Jeśli lubicie zwartą konsystencję nadzienia to wstawcie je na 20minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Jeśli chcecie by nadzienie miało chrupiąca skórkę, a pod spodem było lekko płynne, to wstawcie Waszą tartę do rozgrzanego do 20 stopni piekarnika na 10-15 minut. Warto ustawić ją bezpośrednio pod grillem.
Podajemy na ciepło lub na zimno w zależności od upodobań.
Życzę smacznego,
Ola
Hola guapa! He abierto un nuevo blog! Si estas interesada en conocer el mundo, visita mi blog y sígueme si quieres! Yo haré lo mismo con el tuyo! Un beso
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńwygląda śiwetnie:) ale niestety nie gustuje w owocach morza:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis!!! mega, napewno spróbuje:*:*:*:*:*
OdpowiedzUsuń★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★
pozdrawiam serdecznie i zapraszam na nowy post:)
Ummmmmm que buena pinta tiene todo!!! Claro que te sigo preciosa. Un beso
OdpowiedzUsuńMniam! Smacznie . Wpadnij do mnie
OdpowiedzUsuńPues tiene una pinta estupenda parece delicioso,me apunto la receta,besos y feliz lunes.
OdpowiedzUsuńInma.
cudowne, wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńtrzeba przyznac, że pysznie to wygląda, a przepis nie wydaję się specjalnie trudny. także trzeba spróbowac!
OdpowiedzUsuńna tym blogu: http://wymalujaparatka.blogspot.com/2011/11/chora.html#comment-form
OdpowiedzUsuńzapytałaś się jaki był ten konkurs z polskiego
nie jestem tamta bloggerką, do której to pisałaś, ale ja też się dostałam do niego :):):)
oto link do pytań konkursowych( powodzenia przy rozwiązywaniu) :) : http://kuratorium.krakow.pl/user/16/2011/podstawowe/sp_humanistyczny_szkolny_zadania.pdf
Zapraszam do mnie :):)
Mniam!
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńale przepyszne mniam smaka mi narobiłaś ;-)Ko
OdpowiedzUsuńchana dziękuję za komentarz i zapraszam częściej ;*
que buena pinta!
OdpowiedzUsuńCiekawy blog, mniam to musi być pyszne, muszę kiedyś spróbować! Również obserwuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :]
OdpowiedzUsuńmmm tarta, coś pysznego ;)
OdpowiedzUsuńRównież obserwuję i zapraszam do odwiedzin mojego bloga :)
http://dominikagawlik.blogspot.com/
mniami
OdpowiedzUsuńZ wielką przyjemnością będę obserwować waszego bloga;)
OdpowiedzUsuńA tarta wygląda bardzo smakowicie.;)
wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńale pycha to wygląda, uwielbiam krewetki, Aśka
OdpowiedzUsuńmmmm^^ Brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda PRZEpysznie, ale czy osoba o zerowych zdolnościach kulinarnych byłaby w stanie to zrobić? ;))
OdpowiedzUsuńNo ale czekam już na następny post ;>