poniedziałek, 12 grudnia 2011

Przepis na świąteczne pierniczki




Jak Wam minął weekend ? Nasz był owocny i pracowity! Wczoraj z Olą i utalentowaną fotografką Martine Photography przygotowywałyśmy sesję zdjęciową, w której łącznie z nami uczestniczyły dwie Martyny i trzy Ole. Modelki wyglądały olśniewająco i idealnie wkomponowały się w przygotowane przez nas stylizacje. Ale o tym więcej kiedy będziemy mogły pokazać Wam ich zdjęcia, tymczasem czekamy na efekty pracy.

Natomiast dzień wcześniej, postanowiłyśmy upiec z moją współlokatorką Sandrą (która już zdążyliście poznać przy okazji posta o paście z pesto), świąteczne ciasteczka. W tym celu pojechałyśmy do domu jej rodziców, bo jak od zawsze wiadomo w maminych kuchniach są dużo większe możliwości...Bawiłyśmy się przy tym świetnie a całą naszą pracę udokumentowała Ania na zdjęciach. 

Składniki:
200 g mąki ży
tniej
400 g mąki pszennej
2 duże jajka 
200 g roztopionego masła 
170 g miodu 
130 g cukru pudru 
2, 5 łyżki kakao 
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika 

Wszystkie podane wyżej składniki wsypujemy do miski, mieszamy i wyrabiamy. Jeśli ciasto jest trochę zbyt klejące dodajemy mąki. Kiedy masa jest jednolita, dzielimy ją na mniejsze części, każdą z nich rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy pierniki. Można użyć do tego specjalnych foremek, bądź wykrawać nożem własne kształty. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Układamy pierniki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź nasmarowanej olejem. Pieczemy około 15 minut.  Po przestudzeniu dekorujemy według własnej inwencji, my polecamy kolorowe lukry.


UWAGI : 
1. Jeśli planujesz słodki lukier, to zostaw ilość cukru podanego w przepisie - jeśli ozdoby nie będą słodkie, to możesz dodać z 20g więcej cukru pudru. 
2. Polecam spróbować dwie grubości pierniczków - cieńsze są bardziej kruche, a grube miękkie - osobiście wolę tę drugą opcję - około centymetra


Pierniki można przechowywać w słoiku bądź innym szczelnym naczyniu dość długi czas.



















fot. Anna Garbarczuk

Smacznego ! 
Marty

28 komentarzy:

  1. chciałabym dodać, że renifera i choinkę wycięłam własnoręcznie nożykiem ;) bałwan z kolei jest inwencją twórczą Martyny - fajnie wychodzą takie pierniczki i dają dużo radochy, więc zachęcam do tego typu zabawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. słooodkie te pierniczki.;)
    zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale z Was zdolniachy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie wyglądają! Uzdolnione z Was dziewczyny :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczny reniferek :)) obserwuję i zapraszam do mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają apetycznie! Chyba skorzystam z przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hola guapa me encantaria tener tu receta en espeñol para poder hacerla,besos.
    Inma.

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm, looks so yummi and cute!

    xxx
    Daria

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. o rany, jak miło czytać te wszystkie miłe komentarze, dzięki :) :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne ciasteczka. Też piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. This post is really nice, I enjoied it so much! Wonderful photos and delicious biscuits!

    Take a look and maybe follow each others?: Cosa mi metto???

    OdpowiedzUsuń
  13. aż się głodna zrobiłam. mnie pieczenie pierniczków czeka niebawem

    OdpowiedzUsuń
  14. jak to smakowicie wygląda ! ale cóż, ostatnio wystarczająco dużo się najadłam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. I wish i could do the same cookies!
    I am following back!

    OdpowiedzUsuń
  16. mmmmmm...esas galletitas tienen muy buena pinta!!
    un besazo
    xxManuelaxx

    OdpowiedzUsuń
  17. I love making Christmas cookies. Yours all look so pretty and yummy!

    I am following you now! Would love for you to check out my blog and follow back!

    http://theclosetintervention.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. The process of making those looks really fun! And the cookies look so delicious.

    poseposhpost.blogspot.com
    Pose Posh Post

    OdpowiedzUsuń
  19. Nice picture.


    Hi, I have follow your blog via google connect, please follow me back. thank you:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witajcie :) będę "podglądać"
    wieniec to mniej więcej tak:
    http://jojcia.blogspot.com/2011/10/bombka-karczochowa-wstazkowa-kurs.html
    zasada ta sama tylko kształt inny ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wow, zjadlabym sobie teraz takie pierniczki :) A jesli chodzi o wpisy przyjaciol na blogu to dobry pomysl:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. mmm mniam wyglądają przepysznie ! też muszę upiec pierniczki :))

    OdpowiedzUsuń
  23. Dziękuję :) jeju...jakie pyszności :)!!
    Zapraszam do mnie i pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  24. oh pycha ! Ja już swoje pierniki zrobiłam
    obserwuję + pozdrawiam
    Majorka

    OdpowiedzUsuń
  25. piękne ciacha <3

    OdpowiedzUsuń
  26. such pretty cookies that looks absolutely delicious. :)

    jasmine

    OdpowiedzUsuń
  27. Zaraz sobie spisze przepis i napewno przygotuje na swieta ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się nasz blog, zostaw komentarz i dołącz do obserwowanych. Każdy komentarz jest dla nas bardzo pomocny, dziękujemy:)