środa, 7 marca 2012

Cheeseburger home made


Czasami kiedy akurat mamy w lodówce świeżą mieloną wołowinę nie możemy się oprzeć i robimy sobie hamburgery. Szczególnie jeśli akurat oglądamy jeden z naszych ulubionych programów kulinarnych. Tym razem nie mieliśmy hamburgerowych bułek, ale udało się z kajzerkami ;) 

Składniki [na 5 normalnych osób, lub trzech głodnych facetów]

bułki- tyle ile porcji
wołowina- 500g
2 pomidory
sałata
trochę sera
cebula
musztarda
ketchup
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Mięso mieszamy z solą i pieprzem(najlepiej świeżo zmielonym), rozgrzewamy patelnie, przed smażeniem uformowanych hamburgerów, smarujemy je delikatnie olejem(tak hamburgery nie patelnie). Jeśli mamy piekarnik, lub opiekacz to o podgrzaniu bułek myślimy odpowiednio wcześnie, jeśli nie to wystarczy druga patelnia :) W czasie smażenia przygotowujemy warzywa. Smażymy na oko, jeśli lubimy bardziej wypieczone to dłużej.

Ten tłuszcz wytopił się z mięsa
Jeśli mamy już wszystko gotowe to układamy, każdy po swojemu, ale ja polecam przed wszystkim posmarować bułki ketchupem i musztardą, dzięki temu nie rozlewa się po całej kuchni i ubraniu. Podajemy i zajadamy :)


Ola

10 komentarzy:

  1. ja tez!!! przynajmniej duzo zdrowsze od tych z maca -.-

    OdpowiedzUsuń
  2. My też takie często robimy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja uwielbiam hamburgery!
    ale teraz jestem na diecie i muszę trzymać się od nich z daleka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też tak robię hamburgery :) PYCHA !

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie jem żadnego takiego jedzenia, oduczyłam się zupełnie^^

    OdpowiedzUsuń
  6. ummm domowej roboty zawsze lepiej smakuje!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się nasz blog, zostaw komentarz i dołącz do obserwowanych. Każdy komentarz jest dla nas bardzo pomocny, dziękujemy:)